Fred. Olsen Seawind och Vattenfall ska bygga havsbaserad vindkraftspark

Vattenfall Aberdeen offshore. Foto: Vattenfall

Partnerskapet mellan Fred. Olsen Seawind och Vattenfall var framgångsrikt som budgivare i Crown Estate Scotlands upphandling för havsbaserad vindkraft. Det innebär att ett projekt, med en kapacitet på upp till 798 MW,  tillräckligt att försörja motsvarande över 700000 brittiska hushåll med el, kan börja utvecklas.

Partnerskapet, 50/50, har tilldelats rättigheterna att utveckla en havsbaserad vindkraftpark 67 km utanför Skottlands östkust för att stödja landets visioner om nettonollutsläpp och 11 GW havsbaserad vindkraft i drift till år 2030. 

Projektet innebär att två av Europas ledande utvecklare inom förnybar energi kan dra nytta av varandras kompetens och erfarenhet på området, som till exempel att finna lösningar på utmaningar med flytande havsbaserad vindkraft och skapa möjligheter för lokal tillverkning och långsiktigt hållbara jobb . 

- Beslutet är en viktig milstolpe för utvecklingen av havsbaserad vindkraft i Skottland och Storbritannien. Vi kommer nu att fokusera på att arbeta vidare med projektet, som kommer att befästa Skottlands position som en ledande aktör inom den globala havsbaserade vindkraftsbranschen. Tillsammans kan vi leverera ett framgångsrikt projekt som underlättar övergången till en fossilfri framtid och möjligheterna för Skottland att nå sina visioner om nettonollutsläpp, säger Helene Biström, chef för affärsområde Wind på Vattenfall, och fortsätter: 

- Partnerskapet med Fred. Olsen Seawind innebär att vi sammanför två utvecklare med en gedigen erfarenhet när det gäller att leverera innovativa vindkraftsprojekt i Skottland där lokalsamhällen, ekonomi och miljö står i centrum. Fortsatta miljöstudier kommer att utföras, samtidigt som samråd inleds med allmänheten och den fullständiga miljöutvärderingsprocessen tar sin början. 

- Vi har mer än ett sekels erfarenhet av framgångsrik företagsutveckling i Skottland, och vi är mycket glada över att samarbeta med Vattenfall i detta oerhört spännande projekt. Tillståndet ser vi som ytterligare ett bevis på vårt långsiktiga engagemang och vår långsiktiga närvaro i Skottland, och vi uppskattar det förtroende som visats oss, kommenterar Anette Olsen, ägarrepresentant Fred. Olsen & Co, vd Bonheur ASA.   

- Vi är otroligt nöjda med beskedet och mycket glada över att Crown Estate Scotlands ser värdet i våra unika metoder för att skapa innovation och innehåll. Det vill säga att utveckla ett projekt som tillför betydande värde för Skottlands ekonomi, leverantörskedjor och lokalsamhällen, säger Lars Bender, vd Fred. Olsen Seawind ASA.