OX2 har sålt en landbaserad vindpark i sydöstra Polen till Equitix

Foto: Anette Wennberg

OX2 har sålt en landbaserad vindpark med en kapacitet på 24 MW i sydöstra Polen till Equitix som investerar i infrastruktur. Byggnationen startar i år och beräknas vara klar under 2024.

Vindparken som omfattar sju vindkraftverk kommer att byggas i Kraśnik i provinsen Lublin. OX2 har utvecklat projektet sedan det förvärvades 2020 och i november samma år säkrade ett 15-årigt stöd för vindkraftsprojekt, ett så kallat contract for difference, CFD, i den polska statliga auktionen för förnybar energi. OX2 kommer att bygga och överlämna vindparken som en totalentreprenad. Byggnationen startar i år och beräknas vara klar 2024.

När vindparken tas i drift kommer OX2 att ansvara för den tekniska och kommersiella förvaltningen, optimering och övervakning, under ett 15-årigt avtal.

Den beräknade årsproduktionen uppgår till cirka 79 GWh per år, vilket motsvarar den årliga förbrukningen av el för cirka 16 000 hushåll (5 000 kWh/hushåll), och därmed undviks cirka 28 000 ton koldioxidutsläpp från fossila bränslen per år. Vindparken i Kraśnik kommer att stödja Polens energiomställning genom att utöka landets kapacitet för förnybar energi och minska beroendet av produktion av el från fossila bränslen.

– Jag är glad över att vi har ingått vårt första avtal med Equitix och att vindparken Kraśnik nu börjar byggas. OX2 har blivit en stor aktör för förnybar energi i Polen, och vi fortsätter att öka vår närvaro genom en snabbt växande organisation och en projektutvecklingsportfölj av vind- och solparker, säger Paul Stormoen, vd för OX2.

– Vi är mycket glada över att kunna addera vindparken Kraśnik till vår omfattande portfölj av förnybara energitillgångar. Landbaserad vindkraft är en hållbar energiresurs som kompletterar Equitix diversifierade portfölj av investeringar i förnybar produktion, och som inkluderar vattenkraft, havsbaserad vindkraft, biomassa och solenergi, säger Hugh Crossley, vd för Equitix.

– Vindparken Kraśnik är det hittills fjärde vindkraftsprojektet som OX2 påbörjar byggnation av i Polen i år. Genom att utöka Polens kapacitet för förnybar energi bidrar vi till den pågående energiomställningen. Bara i år kommer tio procent av elektriciteten i Polen att genereras från landbaserade vindparker, säger Katarzyna Suchcicka, Country manager OX2 Polen.

Information om vindparken Kraśnik:

  • 7 stycken Vestas V126-3,45 MW vindkraftverk med en totalhöjd på 200 meter.
  • Beräknad årsproduktion cirka 79 GW per år, motsvarande en årlig elförbrukning för närmare 16 000 hushåll.
  • Beräknat år att tas i drift: 2024.
  • Huvudentreprenör: Electrum (fundament, vägar, kranplatser, internt MV-nät och optisk fiber, transformatorstation, HV-nätanslutning).
  • Vindkraftverk: Vestas (turbiner, leverans och montering).
  • DLA Piper har varit juridisk rådgivare till OX2.
  • EY Corporate Finance har varit finansiell rådgivare till OX2.