Water2H2 har tecknat avtal om försäljning av elektrolysanläggning

Bild: Marek Piwnicki /Unsplash

Metacons intressebolag Water2H2 AB har ingått bindande avtal om försäljning av en elektrolysanläggning till Uppvidinge Vätgas AB för produktion av grön vätgas från befintlig vindkraft. Totalt kontraktsvärde är ca 21.5 Mkr och affären inkluderar även utrustning för lagring, transport och en tankstation för både personbilar och lastbilar.

Affären görs i samarbete med underleverantörerna Peric Technologies Ltd som tillverkar elektrolysanläggningen samt svenska GISAB som utför installation och driftsättning. Peric är världens största och mest beprövade tillverkare av olika typer av elektrolysanläggningar med en dominerande ställning på marknaden i Kina och med installationer gjorda över hela världen. GISAB (Gällivare Industriservice AB) som ingår i Axel Johnson International är verksamma på flera kontinenter och har bl.a. varit ansvariga för installation av elektrolysanläggningen vid HYBRIT pilotanläggning i Luleå.

Metacon är en av grundarna till Water2H2 AB tillsammans med ledningen och äger idag 20% av aktierna i företaget. Metacon har en option på att förvärva resterande 80% av företaget från övriga ägare.

”Kontraktet med Uppvidinge Vätgas markerar ett genombrott för Water2H2 och Metacon inom elektrolysområdet samt är en bekräftelse på att denna satsning är rätt och med konkret potential att utvecklas till ett stort framtida affärsområde vid sidan av reformering”, kommenterade Christer Wikner, VD och koncernchef, Metacon.

Johan Berggren, VD för Water2H2 tillade: ”Vi är otroligt glada över förtroendet att få leverera den här anläggningen för grön vätgas till Uppvidinge. Det är ett mycket fint exempel på vind-till-vätgas som vi ser växa på bred front nu”.

Jan Blad, VD för Uppvidinge Vätgas AB sade i en kommentar: ”Vi är nöjda och imponerade av den respons och stöd vi fått i processen hittills från Water2H2. Vi ser fram emot att kunna tillverka grön vätgas redan till sommaren nästa år för satsningar på lätta och tunga vätgasfordon."