OX2 säljer vindpark i Polen till Octopus Renewables

Bild: Mike Setchell/Unsplash

OX2 har sålt en vindpark med en effekt på 45 MW i östra Polen till Octopus Renewables. OX2 kommer nu att påbörja byggnationen som beräknas vara klar under 2023.

Vindparken Huszlew består av sammanlagt 15 vindkraftverk som kommer att byggas i Huszlew i provinsen Mazowieckie i östra Polen. OX2 har utvecklat vindparken sedan projekträttigheterna förvärvades 2020, och vann senare samma år den polska statliga auktionen för förnybar energi. OX2 kommer att bygga och överlämna vindparken som en totalentreprenad. Byggnationen påbörjas i sommar och vindparken beräknas vara klar att överlämnas under 2023.

Efter att vindparken har tagits i drift kommer OX2 att ansvara för den tekniska och kommersiella förvaltningen, för att tillse att vindparken genererar maximal effekt och drivs på ett tryggt och säkert sätt.

Den totala elproduktionen beräknas uppgå till ca. 130 GWh per år, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för cirka 30 000 hushåll. Det innebär också att ca 45 000 ton koldioxidutsläpp från fossila bränslen kan ersättas. Vindparken kommer att stödja Polens övergång till förnybara energi källor och minska landets beroende av fossila bränslen.

– Jag är glad att vi har sålt den andra vindparken till Octopus på mindre än två år, och att vi har kunnat erbjuda dem möjligheten att göra sin första investering i vindkraft i Polen. Polen har växt till en av OX2:s huvudmarknader, och vårt polska team har snabbt antagit utmaningen att leda den nödvändiga energiomställningen i Polen ”, säger Paul Stormoen, vd OX2.

– För oss som är en av Europas ledande investerare i landbaserad vindkraft är detta ett spännande förvärv på en marknad som vi har fokuserat på under en längre tid, och som vi kommer att öka vår närvaro på. Den polska marknaden för vindkraft har mycket goda förutsättningar och drivkrafter, och vi är glada över att kunna samarbeta med OX2, som delar vår mission om att påskynda energiomställningen, säger Partha Vasudev, Investment Director, Octopus Renewables

– Det här är återigen ett viktigt steg för OX2 i Polen på kort tid. Huszlew är den fjärde vindparken som OX2 börjar bygga på lite mer än ett år. Det bevisar vilket värdefullt bidrag till den pågående energiomställningen i Polen som OX2 utgör”, säger Katarzyna Suchcicka, Country Manager, OX2 Polen.

Information om vindparken Huszlew:

  •     15 stycken vindkraftverk av märket Nordex N117/3000, med en navhöjd på 120 meter.
  •     Beräknad årsproduktion cirka 130 GWh per år, motsvarande en årlig elförbrukning för närmare 30 000 hushåll.
  •     Beräknat år att tas i drift: 2023
  •     Huvudentreprenörer: Nordex (turbiner, leverans och montering), ONDE S.A. (fundament, vägar, kranplatser, internt MV-nät och fiberoptik), P&Q Sp. Zoo. (GPO-transformatorstation och HV-anslutning till nätet).