Vattenfall bygger just nu sin hittills största landbaserade vindkraftpark

Transport av rotorblad till vindkraftpark. Bild: Vattenkraft

Strax utanför Fredrika, på Blakliden och Fäbodberget i Åsele och Lycksele kommun, bygger Vattenfall just nu sin hittills största landbaserade vindkraftpark någonsin. Bygget har pågått sedan 2018 med årliga uppehåll för vintern. Nu närmar sig några av de mest spektakulära momenten i byggnationen när 84 vindkraftverk ska transporteras och resas under fyra intensiva månader.

Delarna till de totalt 180 meter höga vindkraftverken lastas av i hamnen i Holmsund utanför Umeå och transporteras sedan på specialbyggda trailers till Blakliden och Fäbodberget. Totalt kommer runt 800 komponenter, varav 252 rotorblad att fraktas till Västerbottens inland.

– Turbinleveransen inleds i juni och vi beräknar att vara klara i oktober. Transporterna kommer främst att gå nattetid, och med 1-2 timmars intervaller, för att minimera störningar i trafiken, säger Kristoffer Arnqvist, Vattenfalls projektledare för Blakliden Fäbodberget.

 

bild
Torndelar till vindkraftverk i hamnen Holmsund i Umeå. Bild: Marcus Bäckström

 

Hittills har vindkraftsbygget i Blakliden Fäbodberget engagerat omkring 170 regionala företag och skapat cirka 300 årsanställningar i regionen, enligt en undersökning nyligen gjord av Vindkraftcentrum. Under de kommande månaderna räknar man med att ytterligare cirka 150 – 200 personer kommer att finnas på plats i området kring Fredrika och delta i arbetet med transport och resning av vindkraftverken.

Väl framme lyfts de transporterade delarna på plats av stora lyftkranar och vindkraftverken monteras ihop. Transporten och resningen av vindkraftverken är några av de stora avslutande stegen i färdigställandet av vindkraftparken.

– När vindkraftverken är på plats ska allt kopplas in, testköras och godkännas innan vindkraftparken är klar för kommersiell drift, säger Kristoffer Arnqvist.

Vindkraftparken Blakliden Fäbodberget beräknas årligen producera 1,1 TWh el när den står klar, vilket motsvarar hushållsel till ungefär 220 000 svenska hushåll. Vindkraftpark Blakliden Fäbodberget samägs av Vattenfall, Vestas och AIP Management.

 

bild
Foto: Marcus Bäckström

 

Transportvägen:

  • Majoriteten av transporterna går via E4:an genom Nordmaling och viker av mot väg 352 i Örnsköldsvik.
  • De passerar sedan genom Björna för att slutligen anlända till sina respektive positioner på Blakliden och Fäbodberget.
  • Trafikverket har noggrant undersökt vägarnas bärighet och gjort bedömningen att transporterna till Fäbodberget kan gå genom Fredrika.