Lundin Energy köper vindkraftspark på 86 MW av OX2

Foto: Joakim Lagercrantz, OX2

OX2 har sålt en vindpark med en effekt på 86 MW i södra Sverige till Lundin Energy. OX2 kommer nu att påbörja byggnationen, som beräknas vara klar under 2023.

Vindparken heter Karskruv och består av sammanlagt 20 vindkraftverk som kommer att byggas i Uppvidinge kommun i Kronobergs län.

OX2 har utvecklat projektet som byggs och levereras som en totalentreprenad. När vindparken tas i drift kommer OX2 att ansvara för den tekniska och kommersiella förvaltningen. Vindparken beräknas tas i drift i slutet av 2023 och produktionen beräknas uppgå till cirka 290 GWh per år, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för 60 000 hushåll.

Avtalet är det andra mellan de två bolagen på bara drygt ett år, där det första är ett avtal från 2020 om en vindpark under byggnation i Finland med en effekt på 132 MW.

OX2 bygger just nu 14 vindparker med en total kapacitet på omkring 1 000 MW i Sverige, Finland, Norge och Polen.

– OX2:s ambition är att ha en ledande roll i den pågående energiomställningen i Europa och vi är glada över att ha ingått ett andra avtal med Lundin Energy på bara drygt ett år, säger Paul Stormoen, vd för OX2 AB.

– Vi är mycket glada över att återigen få samarbeta med OX2, och vi tycker det är jätteroligt att vårt senaste projekt för förnybar energi är i vårt hemland Sverige. Vi har åtagit oss att bli klimatneutrala från 2025 och Karskruv-projektet är en viktig pusselbit för att vi ska uppnå just detta, säger Nick Walker, koncernchef och vd, Lundin Energy.

– Karskruv-projektet har utvecklats av OX2 under många år. Jag är glad att vi har möjlighet att bidra till en ökad elproduktion i södra Sverige där behovet av elektricitet är högt, säger Hillevi Priscar, chef för OX2 Sverige.

Fakta om vindparken Karskruv:

  • 20 stycken vindkraftverk av märket Vestas V150, 4,3 MW, med en totalhöjd på 191 meter.
  • Beräknad årsproduktion cirka 290 GWh per år, motsvarande en årlig elförbrukning för närmare 60 000 hushåll.
  • Beräknat år att tas i drift: 2023
  • Huvudentreprenörer: Vestas (leverantör av vindkraftverken), Kanonaden entreprenad (byggnation av vägar, fundament och internt elnät i vindparken, E.ON (nätanslutning).