Power Factors (USA) förvärvar svenska Greenbyte AB

Greenbytes VD Jonas Corné.

Det står nu klart att Power Factors, LLC, den nordamerikanska ledaren inom mjukvara för förvaltning av förnybar energi, har förvärvat den europeiska ledaren inom samma sektor, Göteborgsbolaget Greenbyte AB. Transaktionen avslutades den 14:e april, 2021. Gemensamt kommer bolagen att representera över 75 GW av vindkraft, solkraft och energilagring, i 60 länder världen över.

– Tillsammans blir vi den globala marknadsledaren i vår bransch, säger Power Factors VD Gary Meyers.

 

bild
Power Factors VD Gary Meyers. 

I och med förvärvet skapar de båda bolagen en helt ny position i branschen. Som en gemensam aktör kan Greenbyte och Power Factors spela en större roll i att driva de förändringar som just nu sker parallellt inom digitalisering och energiomställning.

– Energimarknaden genomgår en omfattande övergång till förnybar energi och ett mer storskaligt företag, med en klar produktvision och ett starkt erbjudande, behövs för att stödja den, säger Gary Meyers.

Som en del av Power Factors kommer Greenbyte att påskynda och utöka sitt uppdrag med att hjälpa kunder att visualisera, förstå och agera på data från förnybar energiproduktion. Gary hyser inga tvivel om att Greenbyte är precis rätt partner för rollen.

– Vi har länge varit imponerade av Greenbytes team, deras fantastiska produkt, och deras förmåga att etablera sig på den europeiska vindkraftsmarknaden, säger han.

Trots att Power Factors är något större med ca 150 anställda jämfört med Greenbytes ca 100, anser Gary att Greenbytes position i Europa speglar den som Power Factors – med huvudkontoret en timmes bilfärd söder om Los Angeles – själva håller i Nordamerika.

– Deras framgångar kompletterar vår egen, vilket gjorde det till ett enkelt beslut att gå samman. Vi har dessutom ett gemensamt mål i att arbeta för att möjliggöra övergången till förnybara energikällor, säger Gary Meyers.

Med tiden förväntas de två plattformarna slås samman och förädla de bästa metoderna från bägge plattformar för att skapa ett enda enhetligt verktyg för effektiv förvaltning och drift av stora tillgångar av förnybar energi. Även i Göteborg ser man positivt på förvärvet och Greenbytes VD Jonas Corné är mycket nöjd.

– Konsolideringen av våra två företag ger en oss en överlägsen global bredd och konkurrenskraft när det gäller mjukvara för förnybar energi. I Power Factors har vi hittat en partner som kompletterar både vår marknadsnärvaro och vårt tankesätt, säger han. Genom denna förändring blir de enligt Jonas Corné en både starkare och mer komplett aktör.

– Vi kan på ett effektivare sätt leva upp till kundernas behov, genom mer pålitlig data, mer innovation och i slutändan bidra till mer förnybar energi, säger han.

Enligt Jonas har en konsolidering av det här slaget länge varit väntad i branschen och ligger därför helt rätt i tiden. Det pågående teknikskiftet med en stark trend för digitalisering samt stora och brådskande behov av omställning till förnybar energi, förändrar energibranschen i snabb takt.

IRENA uppskattar att förnybar energi och lösningar för energieffektivitet tillsammans erbjuder över 90% av de åtgärder som krävs för att minska energirelaterade utsläpp. Över hela världen fortsätter länder att sätta rättsligt bindande mål att nå nettonollutsläpp. 452 städer, 22 regioner, 1110 företag, 45 av världens mest framstående investerare och 549 universitet har redan åtagit sig att nå nettonollutsläpp genom Climate Champions’ Race to Zero-kampanj. Denna förändring skapar en otrolig möjlighet för det kombinerade företaget Power Factors och Greenbyte.

– Data hjälper till att omvandla energibranschen, det handlar om allt från automatiserade arbetsflöden till att identifiera de strategier som behövs i kampen mot klimatförändringarna, säger Jonas Corné.

Bilder: Power Factors och Greenbyte AB