Ny yrkesutbildning för vindkraftstekniker i Piteå

Bild: Lernia

Nu öppnar anmälan till yrkesutbildningen Internationell vindkraftstekniker i Piteå. Det sker samtidigt som regeringens beslut om att bygga ut de havsbaserade vindkraftverken. Det är utbildnings- och bemanningsbolaget Lernia som tillsammans med Piteå kommun erbjuder utbildningen som är en viktig pusselbit för att rätt kompetens ska finnas på plats när de nya vindkraftverken installeras. Internationella energirådet (IEA) menar att havsbaserad vindkraft kommer vara avgörande för den gröna energiomställningen i världen, en anledning till att utbildningen har ett internationellt fokus.

Trots Sveriges långa kustremsor i både väst, syd och öst har Sverige inte satsat lika mycket på havsvindkraft som många andra EU-länder. En orsak är att det tidigare varit kostsamt att dra sjökablar som ansluter vindkraftverket till nätet på land, men nu satsar regeringen på att bygga ut havsnäten med målet att ge havsbaserad kraft samma förutsättningar som den landbaserade. I framtiden kommer det därför finnas ett stort behov av vindkraftstekniker, något som Lernia och Piteå kommun vill ta fasta på genom YH-utbildningen Internationell vindkraftstekniker.

- Utbildningen är helt avgörande för att klara kompetensförsörjningen när vindkraften byggs ut kraftigt och ger en mycket bra grund för att arbeta som servicetekniker inom vindkraftsindustrin. För den som vill vara med och bygga framtidens samhälle så är utbildningen ett ypperligt tillfälle, säger Stefan Lundmark, regeringens Vindkraftsamordnare Region Nord.

Det Internationella energirådet (IEA) menar på att den havsbaserade vindkraften är avgörande gör den gröna energiomställningen i världen. Utbildningen är därför en viktig beståndsdel i det globala arbetet med energiomställningen och den ger möjligheter att arbeta internationellt.

- Vi på Lernia utbildar alltid för att möta samhällsbärande kompetensbehov på den svenska arbetsmarknaden, men vi tycker också att det är viktigt att lyfta blicken och bidra till att svensk kompetens efterfrågas utomlands. Som Internationell vindkraftstekniker kan du jobba vart som helst där det finns vindkraft, till exempel Piteå, Helsingborg, Danmark och Kroatien, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef för Yrkeshögskolan på Lernia.

Yrket som Internationell vindkraftstekniker omfattar planering, underhåll och driftarbete i exempelvis vindkraftsparker. Den tvååriga utbildningen är framtagen av personer som besitter kompetensen från företag i branschen och startar 23 augusti.

Andra samhällsbärande yrkesutbildningar vars branscher är i stort behov av kompetens och som går att söka i Piteå till hösten är Agil Systemutvecklare inom Java, Ventilationsingenjör, Socialpedagog samt Lärarassistent med inriktning integration.