Reserven i beredskap – elpriser högsta på länge

Det är slut på elrean, åtminstone för den här gången. Elpriset under innevarande vecka ser ut att landa på drygt 50 öre i snitt, före skatter och avgifter. Jämfört med fjolårets superlåga priser som ofta låg kring 10-20 öre, ibland ännu lägre och vid vissa tillfällen minuspriser, är ökningen kraftig eller snarare på väg att bli mera normal.

Det som är lite unikt är de större skillnaderna i pris i landet, säger Christian Holtz, elanalytiker på konsultbolaget Sweco – en trend han tror kommer att hålla i sig som en effekt av mindre kärnkraft i syd, mer vindkraft i norr och fler kablar till kontinenten där priserna ofta ligger högre.

Två år sedan

Senast priserna var på den här nivån var vintern för två år sedan, i efterdyningarna av den extremt torra sommaren 2018. Annars får man backa bandet till vintern 2010/2011 för att hitta högre priser än nu, då vi hade en rejäl vinter i kombination med kärnkraftsstrul.

Nivån på vattenmagasinen är som vanligt väldigt avgörande för elpriset. I nuläget är det gott om vatten i dammarna.

Hur mycket snö som kommer framöver avgör prisnivån resten av året, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elbolaget Bixia.

En från årsskiftet stängd kärnkraftsreaktor, Ringhals 1, spelar också in, speciellt när det är kallt då det gärna blåser mindre. Båda de faktorerna påverkar priset uppåt.

Det påverkar absolut, säger Christian Holtz.

Oljeeldat i Karlshamn

En kärnkraftsreaktor färre i södra Sverige, parat med lite vind för närvarande, förklarar också till viss del varför två oljeeldade kraftverk i Karlshamn i Blekinge har satts på högsta beredskap för att kunna täcka upp för eventuella effekttoppar som kan uppstå i kylan, enligt Sigvardsson.

En titt i kristallkulan pekar på att högtrycket ligger kvar med fortsatt kallt väder som följd, åtminstone januari ut, vilket lär hålla elpriset uppe på dagens nivåer ett antal veckor till, enligt Christian Holtz. Framåt våren kan priserna falla tillbaka rejält igen eftersom nivåerna i kraftbolagens vattendammar ligger på hyfsat höga nivåer, resonerar han.