Norska Equinor etablerar partnerskap med olje- och energibolaget BP

Bild: Pixabay

Norska Equinor har ingått ett avtal med olje- energibolaget BP att sälja 50% i Empire Wind och Beacon Wind-tillgångarna på USA: s östkust för totalt 1,1 miljarder USD. Genom denna transaktion etablerar de två företagen också ett strategiskt partnerskap för ytterligare tillväxt inom havsvind i USA.

För närvarande innehar Equinor 100% av både Empire Wind-hyresavtalet, som ligger utanför New York-kusten, och Beacon Wind-hyresavtalet, som ligger utanför Massachusetts kust. Transaktionen är i linje med Equinors förnybara strategi för att få tillgång till attraktiva arealer tidigt och i stor skala, mogna projekt och fånga värde genom att riskera höga aktieägarpositioner.

Equinor kommer att förbli operatör för projekten i dessa hyresavtal genom utvecklings-, bygg- och driftsfaserna och det förväntas att vindkraftparkerna kommer att vara lika bemannade efter en tidsperiod.

”Vi ser fram emot att arbeta med BP som delar vår starka ambition att växa inom förnybar energi. Vårt partnerskap understryker båda företagens starka åtagande att påskynda energiomställningen och genom att kombinera våra styrkor kommer vi att kunna växa en lönsam havsbaserad vindverksamhet tillsammans i USA, säger vd i Equinor, Eldar Sætre.

 

bild
Pål Eitrheim (vänster), vice vd för New Energy Solutions i Equinor, och verkställande direktör Eldar Sætre.

 

Genom detta partnerskap kommer Equinor och BP att överväga framtida gemensamma möjligheter i USA för både bottenfast och flytande havsbaserad vind och kommer att utnyttja relevant kompetens för att gemensamt växa skalan. När partnerskapet utvecklas hoppas båda företagen att utöka detta samarbete ytterligare på en marknad som förväntas växa till mellan 600 och 800 gigawatt (GW) globalt till 2050.

Equinor har redan satt ambitioner att öka kapaciteten för förnybar energi till 4 till 6 GW 2026 och 12 till 16 GW 2035 och har nyligen meddelat sin förväntan att påskynda dessa ambitioner. Equinor arbetar med att bygga skala i kärnområden - Nordsjön, USA och Östersjön - samtidigt som man säkerställer tillväxtalternativ på andra utvalda marknader för både bottenfast och flytande havsbaserad vind.