Tyska CIC bygger vindpark i Sverige

Bild: Pixabay

Connected Infrastructure Capital GmbH (CIC) bygger vindparken Norra Hunna utanför Askersund i Örebro län. Det Hamburg-baserade företaget säkrar därmed sitt intåg på den skandinaviska tillväxtmarknaden.

Fyra vindkraftverk uppförs av Siemens Gamesa Renewable Energy, en av världens ledande producenter av vindturbiner. Vindkraftverken av typen SWT-DD-142 har en märkeffekt på 4,1 Megawatt (MW) och en rotordiameter på 142 meter. Navhöjden uppgår till 120 meter. Den totala effekten ligger på 16,4 MW. Det motsvarar strömförsörjningen till cirka 14 000 hushåll.

– Med de här fyra nya vindkraftverken får vi in en fot på den viktiga nordeuropeiska marknaden, säger Philipp Jantz, Director Project Management på CIC. Ytterligare projekt har redan planerats. – Till skillnad från Tyskland satsar Sverige stort på landbaserade vindkraftverk, tillägger VD Lars Quandel. Det aktuella stödsystemet gäller för nya projekt i Sverige fram till 2030; i Norge avslutas det efter 2021. Dessutom är många landbaserade vindkraftverk lönsamma även utan subventioner, och det finns gott om plats för anläggning av nya områden.

Vindparken ska driftsättas under det första kvartalet 2021. Byggarbetena för gator och tillfartsvägar inleds inom kort och genomförs av det norska bygg- och anläggningsföretaget Veidekke. Nätanslutningen tillhandahålls av det statliga svenska energiföretaget Vattenfall AB. Hamburg-företaget CIC är ett samriskföretag mellan Jopo GmbH och VentusVentures Holding GmbH. CIC är specialiserat på strukturerade finansieringslösningar inom förnyelsebar energi och fokuserar på förvärv av lönsamma och godkända vindparksprojekt på europeiska marknader, med särskilt fokus på Skandinavien.