Spanska vindkraftverkstillverkare återgår till verksamheten

Bild: Pixabay

Vestas Wind Systems, LM Wind Power, Siemens Gamesa Renewable Energy och Nordex har öppnat fabriker i Spanien igen efter att regeringen minskade nedstängningsåtgärderna. Det förutspåddes tidigare att COVID-19-pandemin skulle ha negativa effekter på vindförsörjningskedjorna, där utvecklare förväntades drabbas av förseningar på grund av begränsningar i samband med lockdown. Att dessa stora företag nu återgår till sin verksamhet är ett tecken på att de desperat försöker förhindra att situationen ytterligare förvärras, säger GlobalData, ett ledande data- och analysföretag.

Somik Das, Power Analyst på GlobalData, kommenterar: ”Den årliga installerade kapaciteten för vind i Spanien, i slutet av 2019, uppgick till 2,3 GW, i slutet av 2020, beräknas den vara 1,7 GW. Den totala installerade vindkraftkapaciteten under 2019 var 25,9 GW vilket förväntas ackumuleras till 27,6 GW i slutet av 2020. ”

Det danska företaget Vestas Wind Systems startade om sin fulla produktion på sin Viveiro-anläggning i mitten av april, medan dess fabrik i Daimiel återupptog sin verksamhet på nästan full kapacitet. Samtidigt startade bladtillverkaren LM Wind Power också verksamheten på sina platser i Ponferrada och Castellon, och Siemens Gamesa Renewable Energy återupptog sin verksamhet efter påskhelgen i Lerma, Burgos, San Fernando, Somozas, Ágreda och Sigueiro, Asteasu, Mungia, Valencia, Cuenca , Aoiz och Reinosa. Tysklands Nordex SE öppnade också sina spanska sajter i början av april efter att de tillfälligt stängde den 30 mars. Företaget startade om sin verksamhet vid sin produktionsanläggning i Chennai, Indien, med begränsad kapacitet den 6 april.