Ny vindpark ska byggas i södra Värmland

Bild: Eurowind Energy

Eurowind Energy meddelar att de ingått avtal med Siemens Gamesa för leverans av åtta vindkraftverk av modellen SG 5.8-170 till en ny vindpark i södra Värmland (Knöstad).

Detta är Siemens Gamesas första orderbekräftelse i Sverige från deras senaste plattform med den rekordstora rotordiametern på 170 m. Med en tornhöjd på 115 m sträcker sig rotorbladen 200 m över marken i sitt högsta läge. Verken kommer levereras under sommaren 2021 och vindparken driftsättas hösten 2021.

Vindpark Knöstad är beläget i ett kuperat skogsområde norr om E18 i Säffle kommun. Området har bedöms ha goda vindförhållanden och vindparken beräknas producera 135 miljoner kWh årligen vilket motsvarar konsumtion av hushållsel för närmare 30 000 hushåll.

– Vi är mycket glada över att se det snabba genomslag denna plattform har på den skandinaviska marknaden, en av världens mest sofistikerade vindkraftsmarknader. Affären utmärker dessutom en fortsättning på vårt starka samarbete med Eurowind Energy, som vi tidigare arbetat med i projekt Thorup Sletten. Det känns alltid inspirerande med kunder som är engagerade i att stärka vårt samarbete, säger Alfonso Faubel, Siemens Gamesas VD för landbaserad vindkraft.

– Efter ett framgångsrikt samarbete i projekt Thorup Sletten i Danmark, landets största landbaserade vindpark, är vi glada över att ytterligare stärka vårt samarbete med Siemens Gamesa med projekt Knöstad. Vi ser fram emot att inleda byggnation av de största landbaserade vindkraftverken som finns tillgängliga på marknaden, säger Jens Rasumssen, VD på Eurowind Energy.

Eurowind Energy arbetar just nu med upphandling av anläggningsarbeten för vindpark Knöstad. Byggnation av vägar och arbetsytor planeras inledas hösten 2020.

Eurowind Energy är ett danskt privatägd utvecklare och operatör av sol- och vindkraftparker.