OX2 och Octopus tecknar avtal om Ljungbyholm vindpark

Bild: Pixabay

OX2 och Octopus tecknar avtal om Ljungbyholm vindpark

Octopus Renewables Infrastructure Trust plc (ORIT) har tecknat ett avtal med OX2 om att förvärva Ljungbyholm vindpark med 12 vindkraftverk i Kalmar kommun.

OX2 ansvarar för byggnationen i en totalentreprenad och parken planeras att driftsättas sommaren 2021. Den beräknas att producera i genomsnitt ca 150 GWh per år, vilket motsvarar hushållsel för ca 30 000 hushåll.

"OX2 förvärvade projekträttigheterna 2019 och har sedan dess färdigutvecklat projektet för att nu teckna avtal med ORIT. Vi fortsätter att leda omställningen till ett energisystem baserat på konkurrenskraftig förnybar energi. I och med detta avtal har vi realiserat över 2,3 GW vindkraft i Europa”, säger Paul Stormoen, vd för OX2. 

ORIT är en infrastrukturfond noterad på Londonbörsen sedan december 2019. Ljungbyholm är den första investeringen i fonden.

”Vi är mycket glada över att kunna förvärva denna tillgång i södra Sverige - vår första investering i landet. Skandinavien är en attraktiv marknad tack vare möjligheten att kombinera goda vindresurser med den senaste vindkraftverksteknologin. Vi hoppas att vi kan fortsätta att bygga vår närvaro i regionen. Det har varit ett nöje att arbeta med OX2, som delar vår passion för förnybar energi och detta förvärv öppnar dörren för ytterligare möjligheter att samarbeta i framtiden”, säger Chris Gaydon, investeringschef på Octopus Renewables.

”Vi kommer starta upp vägarbeten nu under våren. Gjutning av fundament kommer att ske under hösten och vindkraftverken kommer att börja levereras i början av nästa år”, säger OX2:s byggprojektledare Robert Brockne.

OX2 bygger för närvarande 16 vindparker om ca 1,2 GW i Europa, varav ca 770 MW i Sverige.