Rosatoms första vindkraftspark

Pressbild: Rosatom's Adygea Wind Farm

Den största vindkraftsparken i Ryssland har börjat leverera elkraft till grossistmarknaden för el och kapacitet. Adygea Wind Farm är det första avslutade projektet av NovaWind JSC (Rosatom-avdelningen med ansvar för vindkraftsprojekt). Den har en total kapacitet på 150 MW och består av 60 vindkraftverk.

Som en del av det nuvarande lokaliseringsprogrammet kunde företaget uppnå batchproduktion av vindkraftkomponenter och enheter i Ryssland. Graden av lokaliserat inköp av anläggningens utrustning, som bekräftats av Rysslands industriministerium, är 65%. Genom sitt lokaliseringsprogram planerar NovaWind att komma med upp till 80-85% i framtiden.

I detta projekt fungerar Rosatom som en systemintegration som effektivt utför ett komplett utbud av uppgifter, inklusive utformning av vindkraftsparker, tillverkning av egen produktion av vindkraftkomponenter, hantering av leveranskedjan och leverans av komponenter till platser samt efterföljande service och drift.

Rosatom genomför för närvarande ett program för vindkraftsanläggningar på ytterligare fyra platser i Stavropol Kray och Rostov-regionen. Företagets näst största vindkraftspark, med en installerad kapacitet på 210 MW, kommer att visas i Kochubeyevsky-distriktet i Stavropol Kray.