Många bäckar små till ett helt förnybart energisystem

Pressbild: news.cision.com/Communication Works

Det gäller att satsa  på alla delar av värdekedjan för att uppnå ett 100% förnybart energisystem. Och att kunna ta vara på både stora och små chanser. Så säger Mads Miltersen vars EnBW Sverige nu ökar sin andel i vindparken Hedbodberget. Sedan tidigare äger företaget fem turbiner här med en total effekt på 10 MW.

För bara några veckor sedan tecknade halländska vindkraftföretaget EnBW avtal för ett så kallat greenfieldprojekt i södra Sverige och elområde 4. Enligt VD:n Mads Miltersen ett typiskt EnBW-projekt: ”Vi är duktiga på att ta hand om hela värdekedjan, från projektering till långsiktigt ägande.”

Nu ökar företaget alltså sitt innehav i vindparken Hedbodberget i Dalarna med en turbin. Parken består av totalt 15 turbiner och EnBW äger redan fem av dem sedan man tog över Power Wind Partners AB av bl a investmentbolaget Proventus och Folksam i augusti 2019. 

”Att köpa en enskild turbin låter kanske inte så mycket för en organisation med så stora ambitioner som vi på EnBW har,” kommenterar VD:n Mads Miltersen med ett leende. ”Men vi växer där och då vi kan – stort och smått. Många bäckar små gör en stor å är det som gäller när vi på allvar vill uppnå ett helt förnybart energisystem och våra klimatmål innan det är för sent.”