Stormen Dennis gav nytt vindkraftsrekord

Pressbild: Bixia

Under söndagsdygnet stormade Dennis in över landet vilket ledde till ett nytt vindkraftsrekord. Sammanlagt under dygnet producerade vindkraften hela 351,4 GWh el vilket var 30,8 procent av den totala elproduktionen i Norden. Den höga vindkraftsproduktionen under söndagsdygnet pressade ner priset på elbörsen NordPool som hamnade på drygt 9 öre per kWh, enligt elbolaget Bixias rapport.  

Under förra söndagens Ciara-storm producerade vindkraften 334,7 GWh.  

– Just nu installeras det mycket ny vindkraft i landet vilket gör att vi kommer att få många nya vindkraftsrekord framöver, säger Johan Sigvardsson, analytiker på elbolaget Bixia.  

Det milda, blöta och blåsiga vädret sedan början på året håller i sig vilket gör att vi har ovanligt lågt elpris för årstiden. De höga temperaturerna gör samtidigt att elanvändningen dämpas. 

– När det blåser så mycket som det gjort den senaste tiden så står vindkraften för en stor del av produktionen. Då står övrig produktion tillbaka. Samtidigt är de nordiska vattenmagasinen välfyllda, vilket bidrar till den lägre prisnivån. Även om vindarna avtar ser vi en pressad prisbild en längre tid framöver detta med anledning att snö- och vattenmagasinen är välfyllda, säger Johan Sigvardsson.