”Ciara” ger gratis el

Pressbild: Entelios/Mynewsdesk

Veckan har präglats av ovädret ”Ciara” som har gett starka vindar, rikligt med nederbörd och höga temperaturer. Ovädret har bidragit till att ytterligare fylla på energilagren i Norden med vatten och snö samtidigt som det också har gett mycket vindkraft. 

Mycket kraft på marknaden bidrar till att pressa priserna på el i Norden och natten till måndagen kunde svenska och finska konsumenter glädja sig över negativa priser på el, för första gången i historien. I Danmark är man van vid att elpriset då och då ligger under noll, men i resten av Norden har vi inte upplevt det tidigare. I Norge kan kraftproduktionen kontrolleras så pass att priset inte hamnade på den negativa sidan i måndags, men priset var ända nere på € 8/ MWh några timmar även i Norge.

Resurssituationen i Norden fortsätter att förbättras och utvecklingen hittills i år är helt unik. Visst har vi upplevt milda vintrar och ”blöta år” tidigare, men det som gör situationen så speciell nu är att det samtidigt har byggts ut stor kapacitet inom vindkraft och att priserna utanför Norden håller sig relativt låga. Ett stort elöverskott på marknaden betyder som regel hög export ut ur Norden, men den exporten har begränsats något på grund av att elpriserna är låga även utanför Norden.

Fortsatt svaga globala energimarknader ger relativt låga priser på el i Europa. Corona-viruset ligger fortfarande som en våt filt över många marknader och volatiliteten är hög. Det skriver Entelios i pressmeddelande.