Världsledande internationell konferens om vindkraft i kallt klimat arrangeras i Åre

Foto: Svensk Vindenergi

I dag inleds Winterwind i Åre, en konferens som arrangeras av Svenska Vindkraftförbundet och som samlar delar av den internationella vindkraftsindustrin. Under konferensen diskuteras bland annat vindkraft i arktiskt klimat, vilket förstås är en stor utmaning för branschen. Temat för årets upplaga av Winterwind är drift och underhåll.

En lång rad föreläsare gästar årets upplaga av Winterwind, som hålls på engelska eftersom det är en internationell konferens som attraherar deltagare från många länder. Winterwind erbjuder seminarier, debatter, posterutställning, nätverk och sociala evenemang. Under konferensens första dag arrangerades ett studiebesök till Vasa Vinds vindkraftsparker i Åskälen och Munkflohögen.

 Under två fullspäckade seminariedagar får konferensdeltagarna inspiration, information och möjlighet att ta del av de senaste tekniska innovationerna på temat vindkraft i ett arktiskt klimat. Seminarierna tar bland annat upp risker med iskast från turbinvingar, för-och nackdelar med olika avisningstekniker samt hur man kan förutse isbildning med hjälp av metereologiska data. Årets upplaga av Winterwind är den tolfte i ordningen.