Globala energimarknaderna - v 5, 2020

Arkivbild.

PrintHeaderEfter en mild månad i Europa är priserna relativt dämpade på samtliga energimarknader. En potentiell virusepidemi och stort utbud både på olje- gas- och kolmarknaden bidrar till prisutvecklingen just nu. Det uppger Energimyndigheten.

Den globala oljemarknaden fortsätter dämpas av fler faktorer trots uppgången i början av året och en ökad riskpremium i Mellanöstern. Marknadsfundament kring produktionstillväxt och dämpad efterfrågetillväxt skapar osäkerhet samtidigt som utbrottet av coronaviruset 2019 nCoV i Kina drar ned priserna i oro över minskade resor och konsumtion. I början av veckan kom information om att OPEC+ för en diskussion kring en eventuell utökad produktionsminskning till följd av pristappet. Den nuvarande avtalade produktionsminskningen uppgår till 1,7 miljoner fat per dag.

För de europeiska gasmarknaderna råder överutbud och fortsatt pressade priser till följd av milda temperaturer för årstiden och välfyllda lager. Minskade ryska gasleveranser har medfört ökade lageruttag men de europeiska lagren är fortsatt välfyllda.

Sedan årsskiftet har det kontinentaleuropeiska kraftmarknadspriset visat en sjunkande trend, likaså har kolpriserna sjunkit som en konsekvens av förhållandevis milt vinterväder. Utsläppsrätterna däremot har handlats stabilt om strax under EUR25 per ton.