ICA-butik stöttar lokalt vattenkraftverk

Bild: Bixia.

ICA Supermarket Hyltebruk tar nu frågan om hållbarhet ett steg längre. Genom att teckna ett elavtal med elbolaget Bixia, som satsar på närproducerad och förnybar el från sol-, vind- och vattenkraft, stöttar butiken det lokala vattenkraftverket Bölaryds Kvarn.

- Det kändes som ett självklart val att stötta en lokal producent genom att köpa förnybar el från Bixia. Bölaryds Kvarn ligger bara ett par mil från vår butik, säger Daniel Hallberg, ICAhandlare, ICA Supermarket Hyltebruk.  

ICA Supermarket Hyltebruk har sedan länge arbetat med att göra sin verksamhet mer hållbar och spara energi. Solceller har installerats och i dagsläget finns en laddstolpe för miljöbilar och fler planeras framöver. Under våren kommer även belysningen bytas ut till LED-armatur och kyl- och frysanläggningen effektiviseras. Detta ska leda till en minskning av elförbrukningen med minst 20 procent. Dessutom samarbetar man med lokala producenter av livsmedel för att erbjuda sina kunder hållbar och närproducerad mat. 

Kvarn från 1600-talet
Elavtalet som tecknats med elbolaget Bixia innebär att motsvarigheten till ICA Supermarket Hyltebruks totala elförsörjning, cirka 530 000 kWh per år, köps från det lokala vattenkraftverket Bölaryds Kvarn. Kvarnen har funnits vid ån Nissan sedan 1600-talet och har drivit många verksamheter sedan dess. För varje kilowattimme som ICA Supermarket Hyltebruk använder går en del av pengarna tillbaka till producenten. På det sättet gynnas småskaliga, lokala elproducenter som får möjlighet att underhålla och investera i mer förnybar energi.