El från egen vindkraft tänder tank hos Linde energi

Bild: Linde Energi.

För några veckor sedan startades Linde energis första vindkraftverk vid anläggningen vid norra industriområdet i Lindesberg.

Inte någon jättemaskin, men det ska producera el för att lysa upp energibolagets 46 meter höga ackumulatortank med LED-belysning.

- Vi har länge velat lysa upp vår fina ackumulatortank, men kostnaderna har varit på tok för höga för en sådan investering. I takt med att teknikutvecklingen gått framåt och LED-belysning blivit mer kostnadseffektivt har vi äntligen hittat en hållbar lösning. Kul också att det blev lagom till tankens 10-års jubileum, säger Jens Isemo, vd på Linde energi i ett pressmeddelande.

Fyra LED-armaturer med 70-talet dioder i varje är placerade runtom den 46 meter höga ackumulatortanken som rymmer 5 500 kubikmeter 94-gradigt vatten för stadens fjärrvärme.

På toppen av ackumulatortanken snurrar Linde energis första, kanske även länets minsta, vindkraftverk. Vindkraftverket har en kapacitet motsvarande 1 000 Watt. Samtidigt drar belysningen 850 Watt.

- På årsbasis räknar vi med att belysningen är självförsörjande. Vi är inte riktigt färdiga med att rikta in LED-armaturerna, det återstår lite finjustering. Men redan idag syns tanken från stora delar av bygden i mörker, säger Johan Gunnarsson, tekniker på Linde energi.

Linde energis ackumulatortank i Lindesberg rymmer 5 500 kubikmeter vatten. Innehållet finns för att jämna ut variationer i fjärrvärmeförsörjningen och ge en tidsfrist vid störningar på spillvärmeleveranserna från Billerud Korsnäs i Frövifors.

LED-belysningen på ackumulatortanken har ett effektbehov på 850 Watt. En vanlig kaffebryggare har ett effektbehov på 400-800 Watt.