Fortsatt lågt elpris och minimal elanvändning för årstiden

Bild: Bixia.

Elpriset just nu ligger på omkring 25 öre per kilowattimme, inte sedan våren 2017 har vi haft ett så lågt veckospotpris som under förra veckan. En ovanligt mild januari gör att vi använder mindre el – cirka 1 TWh (1 miljard kWh) mindre el i Norden än under januari förra året, enligt elbolaget Bixas elprisrapport. 

Det milda, blöta och blåsiga vädret som inlett året håller i sig vilket gör att vi har ovanligt lågt elpris för årstiden. Temperaturen ligger 3-6 grader över det normala. 

– Det är många faktorer som påverkar elpriset, en viktig sådan är vädret. Lågtryck, med kraftig vind och mycket nederbörd gör att elproduktionen från vindkraftverken ökar samtidigt som vattenmagasinen fylls på, vilket gör att utbudet på el ökar och då pressas priset, säger Matina Rosenberg, meteorolog och chefsanalytiker på Bixia. 

De höga temperaturerna gör att elanvändningen dämpas, i januari ligger elanvändningen i Norden på cirka 8,5 TWh. Det är betydligt lägre än samma period förra året då vi använde cirka 9,5 TWh. 

– När det blåser så mycket som det gjort den senaste tiden så står vindkraften för en stor del av produktionen. Då står övrig produktion tillbaka. Samtidigt är de nordiska vattenmagasinen välfyllda, vilket bidrar till den lägre prisnivån. Även om vindarna skulle avta ser vi en pressad prisbild en längre tid framöver detta med anledning att snö- och vattenmagasinen är välfyllda, säger Matina Rosenberg.

Den här veckan och nästa vecka täcker vindkraftsproduktionen cirka 20 procent av elanvändningen medan vattenkraften täcker cirka 50 procent och kärnkraften omkring 20 procent.