Vestas vinner Sveriges största vindkraftorder någonsin

Det danska vindkraftsbolaget Vestas installerade sin första turbin i Falkenberg 1983. Företaget är idag ledande inom vindkraft och en av de största spelarna på marknaden sett till antalet installerade vindkraftverk.

Det finns idag många organisationer som ser över deras marknadsanalys som utvärderar vindkraften och dess framtida utveckling

Företaget gick igenom en omfattande förändringsprocess på slutet av 90 talet då marknaden upplevde en stor ökning i konkurrensen. I samma veva utvecklade då företaget sin teknologi.

2004 köpte Vestas upp den danska storkonkurrenten NEG Micron. Företaget både konstruerar, tillverkar, installerar och servar vindkraftverk över hela världen och med 83 GW vindkraftverk i 75 länder med en personalstyrka på över 22 000 anställda.

Vestad vann nyligen en enorm order från APG Group och Vasa Vind (Hg Capital Renewable Partners) där de skall bistå Åskälen utanför Östersund med 80 av deras V136 turbiner.

Detta är den största ordern någonsin för Vestas i Sverige, vars avtal också inkluderar installation, underhåll och service av maskinparken de kommande 20 åren efter leveransen som är satt att bli klar år 2020.

- Vi är mycket glada över att tillsammans med Vestas samarbeta för byggandet av detta stora projekt. Denna högeffektiva turbinen är ett steg framåt i utvecklingen för att sänka kostnaden för vindkraft, och Vestas har bevisat att de ännu en gång är en viktig partner på denna resa, säger Annette Eriksson, Vasa Vinds vd.

Klart är i alla fall att marknadsefterfrågan på Vestas turbiner växer. Företaget gick under dagen ut med ny information då de erhållit en ny order. Denna gång ifrån den nederländska energijätten Eneco för deras projekt Windpark Eneco Slufterdam B.V.  

Orderns omfattning inkluderar även leverans, installation och idrifttagning av turbinerna samt ett serviceavtal med full omfattning. Leverans och driftsättning av vindkraftverk planeras för andra halvåret 2018.