Vindparken Ray i Northumberland invigd

 

Vindkraftparken Ray i Northumberland har nyligen invigts. 16 vindkraftverk, 125 meter höga snurrar över Northumberlands hedar, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

Gunnar Groebler, chef för BA Wind, talar med Lord Devonport, ägare till Ray Estate.

– När jag står under ett 125 meter högt och 379 ton tungt vindkraftverk och ser hur de tre vingarna stillsamt roterar i brisen minns jag bättre än någonsin varför jag gör det jag gör. Det räcker med ett enda varv från de här vingarna för att ge ett genomsnittligt brittiskt hushåll fossilfri kraft i nio timmar.

– Och det är precis vad Vattenfall sysslar med. Det är precis vad Vattenfall kommer att fortsätta med. Vattenfall kommer att bli fossilfria inom en generation.

Vindkraftparken Rays 54,4 megawatt beskrivs som ett blygsamt projekt jämfört med de 228 megawatt vid Pen y Cymoedd i södra Wales som Vattenfall nyss färdigställde. Men parken kan under ett år försörja 30 000 brittiska hushåll med el och förhindra att 50 000 ton klimatpåverkande koldioxid släpps ut i atmosfären.

Guy Mortimer, Vattenfalls chef för Onshore Wind Development i Storbritannien, jobbar från det närbelägna Hexham-kontoret.

– Vindkraften från Ray finns i landet och hjälper landet att bekämpa klimatförändringarna. Varenda dag. Det är ett imponerande tekniskt projekt som till stor del byggts av britter. Parken innebär dessutom stora fördelar för lokalbefolkningen tack vare den stora samhällsfonden.

– Vi i Hexham ser den här vindkraftparken som vår egen lokala park. Vi är stolta över den. Jag hoppas att alla som bor i trakten, från Elsdon till Otterburn till Birtley och Kirkwhelpington till West Woodburn också är stolta över den.

Vattenfall kommer att investera 250 000 GBP per år i den lokalt hanterade samhällsfonden under hela vindkraftparkens livslängd. Fonden är tänkt att startas längre fram i sommar.