Megabatteri installerat vid vindparken Princess Alexia

Nuon, BMW och Alfen har installerat ett megabatteri vid vindkraftparken Princess Alexia.

På den nederländska vindkraftparken Princess Alexia kopplar Nuon/Vattenfall ihop 88 BMW i3-batterier till ett megabatteri för att lagra överskottsenergi. Megabatterierna bidrar till att dämpa toppar och dalar i energitillförseln så att den kan anpassas efter den faktiska efterfrågan för ett stabilare kraftnät, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

BMW står för batterierna, och innovationsföretaget Alfen, aktivt inom elenergisektorn, står för lagringssystemet. Med sina 3 MW ska det bli Nederländernas största batteri, men det är ändå bara första steget. Så småningom kommer batteriet att byggas ut till 12 MW: bortåt åtta containrar fyllda med batterier och elektronik.

Boudewijn Tjeertes, projektledare på Nuon, berättar:

– Storleken är unik, och nu kan vi äntligen utnyttja den förnybara energin på ett mer flexibelt sätt. Och vi tänker ännu längre framåt: vi har till exempel även planer på att placera ett batteri i ett bostadsområde där många av husen har solpaneler. Då skulle de boende kunna använda den solenergi som producerades under dagen när de kommer hem på kvällen, och dessutom ladda bilen under natten.