Vattenfalls största landbaserade park i full drift

Pen y Cymoedd i södra Wales, Storbritannien - Vattenfalls största landbaserade vindkraftpark, levererar nu el fullt ut. Parken har totalt 76 vindkraftverk och kommer att ha en årlig produktion på 230 gigawattimmar, motsvarande hushållsel till 188 000 brittiska hem.

Bygget av parken påbörjade hösten 2015 och den är idag Vattenfalls största vindkraftpark på land. Vattenfall beslutade 2016 om en investeringsplan på 5 miljarder EUR i vindkraftsproduktion de kommande fem åren.

Vid Pen y Cymoedd kommer också en lagringsanläggning för producerad el att byggas. I mars tecknade Vattenfall och BMW Group avtal om leverans av upp till 1 000 litiumjonbatterier i år. Batterierna, med en kapacitet på 33 kilowattimmar (kWh) vardera, är utrustade med ett BMW-ägt batteristyrningssystem och används också av biltillverkaren i deras BMW i3.

– Energilagring och nätstabilitet är de viktigaste frågorna i den nya energivärlden, säger Gunnar Groebler, chef för Vattenfall Vind.

– Vi vill använda anläggningarna där vi producerar el från förnybara energislag för att driva på övergången till ett nytt energisystem och för att underlätta integreringen av förnybara energislag i energisystem med lagringsmöjligheter. Frikopplingen av produktionen från förbrukningen och sammankopplingen av olika förbrukningssektorer är i fokus för vårt arbete.