Siemens färdigställer kraftlänk mellan Frankrike och Spanien

Siemens har konstruerat riktarstationer för en kraftkabel för högspänd likström om två gigawatt mellan Frankrike och Spanien, för möjligheten att transportera el från vindkraftverk mellan de två länderna.

Siemens konstruerade riktarstationer för en kraftkabel om 2 gigawatt mellan Frankrike och Spanien, för att transportera vindkraft mellan de två länderna. Den 65 kilometer långa länken reser från Baixas, nära Perpignan i södra Frankrike till Santa Llogaia i norra Spanien. En åtta kilometer lång tunnel bär kablarna under Pyrenéerna.

Systemet ska kunna bära el i båda riktningarna. Siemens anlitades av Interconnexion Electrique France Espagne konsortium för att bygga länkens riktarstationer.

I oktober ska den spanska vindkraftassociationen ha hävdat att en stor mängd av den totala vindkraften, som ska vara värd över 392 miljoner kronor (42 miljoner euro), ska ha gått förlorad till stor del på grund av dålig sammankoppling med Frankrike. Denna länk ska ha mer än fördubblat mängden sammankoppling mellan de två länderna.

Källa: www.windpowermonthly.com