USA miljoninvesterar i skydd för fladdermöss

USA ska investera 15 miljoner kronor i skydd för känsliga fladdermusarter mot de effekter som vindkraftverk ska ge. Investeringen ska gå till fem olika projekt.

USA väljer att investera en summa om 15 miljoner kronor (1,75 miljoner dollar) på skyddsutrustning för känsliga fladdermusarter mot de effekter som vindkraftverk ska ge. Pengarna ska gå till fem projekt som utvecklar initiativ för fladdermusskydd.

De organ som ska gynnas av fonden inkluderar tillverkaren General Electric, Bat Conservation International (BCI), systemutvecklare Frontier Wind, den kristna universitetet Texas och University of Massachusetts.

Luftdriven avskräckare

General Electric ska utveckla en luftdriven avskräckare som ska vara integrerad i turbinen. Företaget vill genomföra fälttester på enheten. Bat Conservation International, baserade i Kalifornien håller på att utveckla en elektronisk avskräckare och ska jämföra detta genom att stoppa turbinerna när fladdermöss är aktiva.

Beläggningar och ultraljud

Texas Christian University tror att det kommer att avskräcka fladdermöss från att gå i närheten av maskinen genom att utveckla beläggningar som ändrar strukturen. Frontier Wind ska utveckla ett ultraljud som ska vara akustiskt avskräckande. Sändare kommer att installeras längs längden av bladen och skicka ut ett högfrekvent ljud.

University of Massachusetts vill utveckla ett blad som är monterad med en visselpipa som ger ultraljud. Anordningen kommer att monteras på bladen och överföra en signal när bladet stängs. Universitetet vill testa att använda en frekvens som liknar ett avskräckande fladdermussamtal.

Källa: www.windpowermonthly.com