Ny reparationsmetod

Nu finns det en ny metod för reparation av avisningssystem - Blade heat system repair. Idén föddes när skador på bladens värmesystem skulle inspekteras.

Skellefteå Kraft initierade ett projekt tillsammans med entreprenören Blade Solutions och forsknings- och provningsorganisationen SwereaSicomp i Piteå för att utveckla reparationsmetoder att laga skador på avisningssystemen.

Blade heat system repair Blade Solutions har tagit utvecklat en metod att reparera så kallade ”hot spots” som kan uppkomma på bladens värmesystem. Metoden kallas Blade heat system repair och presenteras vid konferensen Winterwind.

Industriklättring Metoden har tillämpats för att laga skador på Skellefteå Krafts vindkraftverk i både Jokkmokksliden och Uljabuouda under sommaren och hösten. Blade Solutions utförde reparationer med hjälp av industriklättring, så kallad ”ropeaccess” vilket innebär att reparatören hänger i rep utanpå verket och utför arbetet på plats.

När vintersäsongen startade gjordes tester som visade att reparationerna höll och värmesystemen fungerade. Nu har ytterligare en avstämning genomförts och resultaten är goda, menar företagen.

Källa: Skellefteå Kraft