Malmös första vindkraftverk invigs

Malmö stads första vindkraftverk invigs idag, som är en del av Nötåsens vindpark i Sundsvalls kommun, en park om fyra vindkraftverk, varav Malmö stad nu äger ett.

Malmö stad inviger sitt första vindkraftverk, en del av Nötåsens vindpark. Vindkraftverket har handlats upp av serviceförvaltningen och levererats som ett så kallat nyckelfärdigt verk av Eolus Vind AB.

Detta framgår av ett pressmeddelande.

Producera 5 procent el Det kommer att producera cirka 5 procent av den el som används i de kommunala verksamheterna. För närvarande pågår upphandling av ytterligare ett nyckelfärdigt verk placerat på annan ort.

I början av förra året uppnådde Malmö stad målet om 100 procent förnybar elförsörjning via inköp av ursprungsgarantier för vattenkraft. Andelen vattenkraft sjunker successivt i takt med att de ökar vindkraftskapaciteten.

– Vår ambition är att senast år 2020 ska 25-30 procent av Malmö stads elförbrukning bestå av egenproducerad vindel, säger Anders Elmqvist, projektledare för vindkraft på stadsfastigheter, i ett pressmeddelande.

All energiförsörjning ska vara förnybar Samtidigt arbetar Malmö stad vidare mot målet där all energiförsörjning ska vara förnybar och med så stor andel lokal produktion som möjligt.

– Vårt mål är att Malmö ska försörjas till hundra procent av förnyelsebar energi år 2030, och vindkraft är en viktig del för att nå det målet. Vi vill att så mycket som möjligt av vår energi ska produceras lokalt men tills vi kommer dit är svensk, grön el prioriterad och därför är vindkraftverket i Nötåsens vindpark en mycket bra investering för Malmö, säger Milan Obradovic (S), miljökommunalråd, i ett pressmeddelande.