Vindkraft gynnar tillväxt

En ny studie gjord av Nätverket för vindbruk i Strömsund, visar att vindkraftsbyggen gynnar tillväxten, uppger P4 Jämtland.

En studie gjord av Nätverket för vindbruk i Strömsund på uppdrag av Energimyndigheten, visar att vindkraftsbyggen gynnar affärer, hotell och företag som har verksamhet i närområdet.

– Det ger ett tillfälligt hopp för servicenäring och boendeanläggningar. Men det ger också dem arbetsro att med god ekonomi utveckla sina produkter och tjänster för att även attrahera andra besökare, säger Christer Andersson som har gjort studien.

Ledde till 69 miljoner kronor Christer Andersson har tittat på vindkraftsbygget i Mörttjärnberget i Bräcke kommun, där rapporten visar att de personer som har bott kring bygget bodde 35 000 nätter på bland annat hotell och vandrarhem i området. I sin tur ledde detta till 69 miljoner kronor till boende- och servicenäringen i området. Med denna information gör Christer Andersson slutsatsen att bygge av vindkraftverk gör så att näringslivet i området växer.

– I många fall ges en form av byggutvecklingspeng som används till bygdens fortsatta utveckling, säger Christer Andersson på Nätverket för vindbruk i Strömsund.