Framtidens vindkraft under vatten

Det finns en möjlighet att framtida vindkraftsparker kommer att vara under vattenytan. De första försöken tar plats i norra Skottland, uppger CNN.  

I framtiden kanske vindkraftverk kommer att finnas under vatten. Vattnet kring John O´Goats regionen, i norra England, producerar speciellt starka tidvattensspänningar två gånger om dagen och energiföretag i Scotland och Wales ser stora potential i undervattensturbiner som producerar el – de är osynliga och ska producera lika mycket el som ett vindkraftverk. De första försöken tar plats i Pentland Firth norra Skottland. Energin från undervattensspänningar sägs vara konsekventa och förutspående.  

Kunna förse 400 000 hem med el Om försöken i Skottland funkar bra, är det möjligt att undervattensturbiner skulle kunna förse energi till runt 400 000 skotska hem, enligt den skotska regeringen. Företaget som utför försöken är MeyGen.  

– Försöken omfattar just nu är 6 megawatt, eller fyra turbiner. Förhoppningsvis kommer detta att vara en katalysator för ytterligare investeringar, säger Dan Pearson vd för MeyGen till CNN. Vi funderar på att färdigställa bygget till 2016.

Tar mindre plats Havsvatten är 832 gånger tyngre än luft, vilket innebär att turbinerna kan vara mindre samtidigt som det producerar en liknande mängd av energi som ett vindkraftverk. Kraften från tidvatten innebär också turbinerna kan placeras närmare varandra, då tar upp mindre plats på havsbotten än vad en motsvarande vindpark på land skulle ta upp, enligt CNN.

Planen är att turbinerna ska radas upp med 160 meter från varandra och viktas till havsbotten med metallskrot. Med ett djup på 40 meter, skulle fartyg ha en räckvidd på ungefär 8 meter, säger Dan Pearson.

Ingen stor fara för havdjurslivet Effekterna på det marina djurlivet togs upp under planeringsprocessen, men Dan Pearson menar att turbinerna flytta så långsamt - på mellan 12-18 RPM - att experter tror att havslivet skulle kunna antingen kunna ignorera eller hinna komma undan turbinerna.

Det finns ett potential att kunna producera 1,2 megawatt, enligt ett kontrakt. Det är dubbelt så mycket energi än som produceras på ett medelstort kärnkraftverk, menar Dan Pearson.