Gamesa levererar till Finland

Salo projektet i Finland omfattar tre stycken Gamesa G128-5,0 turbiner. Turbinerna kopplades i oktober på vindkraftsparken som ligger 100 kilometer från Helsingfors.

Leveransen av den första kommersiella ordern på Gamesas största kapacitetsmodell innebär ett genombrott i kalla klimat på vindkraftsmarknaden, menar Antonio de la Torre, produktutvecklingsdirektör på Gamesa.

Lågtemperatursmodell G128 turbinerna som är igång på Salo är en speciell lågtemperatursmodell, som har ett speciellt utformat kylsystem för kallt klimat, samt ett specialbyggt styrsystem som reglerar uteffekten när isbildning upptäcks på turbinens blad.

Bladen på Salo turbinerna är modulära och uppdelade i två delar för att möjliggöra en mer effektiv transport och övergripande logistik till platsen. De tillverkades i Spanien, och fraktades med lastbil, och senare färja.

Världens kalla klimat kan påverka marknaden Tidigare i år uppförde Gamesa sin G128-5.0 megawatts havsbaserade prototyp på en kaj på Kanarieöarna, följt av en första landbaserad G128-5.0 megawatts enhet i Alaiz i Spanien.

Enligt International Energy Agency vindkraftssektion, IEA Wind, kan världens kalla klimat leda till att marknader expanderar sin marknad med 120 gigawatts turbiner till 2017.

Källa: Rechargenews.com