Markbygden kommer styras från molnet

Bild: Svevind.

Markbygden Ett utanför Piteå i Norrbotten kan fullt utbyggd bli världens största landbaserade vindkraftpark – och den kommer att styras från molnet. Detta efter att Svevind Solutions, som hanterar driften av parken, valt Göteborgsbaserade Greenbytes mjukvara Energy Cloud.

–  Den här lösningen gör vårt erbjudande som partner till ägare av vindkraftparker än starkare, inte minst när det handlar om optimering av vindkraftsproduktion i kallt klimat, säger Per Olofsson, vd på Svevind Solutions.

Greenbyte Energy Cloud samlar all turbin- och parkdata i en och samma hub, vilket möjliggör effektiv övervakning av stora vindkraftparker med många turbiner. Efter att under sommaren ha pilottestat plattformen på två projekt planerar Svevind Solutions att implementera systemet på övriga anläggningar.

Plattformen är utformad för att kunna ta vara på tekniska framsteg inom hanteringen av vindkrafttillgångar. Den kommer att ge Svevind Solutions möjligheten att fortsätta utveckla nya avancerade verktyg för deras kunder. 

Intresset för investeringar i vindkraft i Sverige har ökat väsentligt på senare år. Kraftigt sänkta priser på förnybar elproduktion och politisk stabilitet genom energiöverenskommelsen 2018 är två drivande faktorer bakom utvecklingen. 

Svevind Solutions hanterar idag driften av Markbygden Ett som består av 179 vindkraftverk. Fullt utbyggd kommer parken att bestå av fyra etapper om en yta på 450 kvadratkilometer och innehålla 1 101 turbiner. Produktionen kan motsvara cirka 6 procent av Sveriges totala behov.