Akira Yoshino får Nobelpriset i kemi för laddningsbara litiumjonbatterier

Akira Yoshino är uppfinnaren av det laddningsbara litiumjonbatteriet. Foto: Global Energy Association

Den japanske kemisten Akira Yoshino får tillsammans med den amerikanske fysikern John B. Goodenough och den brittiske kemisten M. Stanley Whittingham 2019 års Nobelpris i kemi för utvecklingen av litiumjonbatterier, som är väsentliga för mobil elektronik och elfordon.

Akira Yoshino, som 2013 tilldelades priset Global Energy Prize för den revolutionerande uppfinningen av det laddningsbara litiumjonbatteriet, började forska på laddningsbara batterier redan 1981. På två år tillverkade han en prototyp av ett laddningsbart batteri med hjälp av litiumkoboltoxid och det moderna litiumjonbatteriet var fött.

Eftersom litiumjonbatterier har omkring tre gånger så hög energitäthet som till exempel konventionella nickelkadmiumbatterier och nickelvätebatterier var Akira Yoshinos uppfinning lösningen på ett av de mest angelägna problemen inom den moderna elektrotekniken och den ledde till skapandet av kompakta och mycket lättviktiga energikällor.

Idag har litiumjonbatterier intagit en ledande position inom batteriindustrin och används i stor utsträckning i mobil elektronik, elfordon och inom rymd- och flygindustrin.