Ny ansökningsomgång för energiinnovatörer

Bild: Jürgen/Wikimedia Commons

Nyligen drog det internationella initiativet SET (Start Up Energy Transition) igång. Det är en tävling, SET Award 2020, som bjuder in unga och innovativa start-up-företag runt om i världen att delta. Det är fjärde året i rad som affärsidéer inom energiomställningen och klimatskydd belönas och med anledning av det arrangerades ett kick-off-event i Stockholm.

Ansökningar kan lämnas in fram till den 15 januari 2020 på www.startup-energy-transition.com. Under de senaste tre åren har över 1300 start-up-företag från 88 länder deltagit.

SET är från början ett initiativ från den tyska energimyndigheten i samarbete med World Energy Council. Evenemanget i Stockholm organiserades i samarbete med Tysk-Svenska Handelskammaren och Energimyndigheten. Årets tävling stöds av partnerlandet, som är Sverige, och det tyska federala ministeriet för ekonomi och energi.

Andreas Kuhlmann, chef för den tyska energimyndigheten, säger:

– Vi söker de bästa affärsidéerna för klimatskydd och energiomställning runtom i hela världen. Alla deltagare kan dra nytta av vårt stora och inspirerande SET-nätverk. Jag ser fram emot nya sökande. Varje start-up-företag som vill främja ren energi är mycket välkomna att delta i vårt initiativ.

Ansökningar kan lämnas inom fem olika kategorier: 1. Förnybar energi & material; 2. Digitala energisystem; 3. Energieffektivitetslösningar; 4. Smart mobilitet; 5. Quality Access & SDG-7. Inom varje kategori kommer de tre mest lovande kandidaterna att bjudas in att pitcha sina idéer vid den årliga konferensen SET Tech Festival i Berlin den 24 mars 2020.

Christoph Frei, generalsekreterare för World Energy Council, säger:

– SET-start-up-företagen är en stor inspirationskälla för vår omvälvande resa in i energiframtiden. Energisektorn har ett stort sug och press på sig att ta fram innovationer och de smartaste innovatörerna behöver partnerskap för att förverkliga sina ambitioner. World Energy Council har på sin senaste kongress visat att den är unikt positionerad när det gäller att underlätta sådana partnerskap genom sitt nätverk, sina evenemang och marknadskunskap.

Robert Andrén, generaldirektör för Energimyndigheten, tillägger:

 – Vårt gemensamma uppdrag är att påskynda energiomställningen genom att stödja gröna energilösningar med stor effekt genom konkreta ansträngningar som Startup Energy Transition och den svensk-tyska Cleantech-plattformen. Tyskland är en viktig partner för oss och jag ser fram emot att fortsätta utveckla våra samarbeten ytterligare.

Mer information om SET Award 2020, ansökningsprocessen, tidigare års vinnare och SET Global Innovation Platform med alla dess deltagare från det offentliga, den akademiska världen, NGO:n och företagssektorn finns på www.startup-energy -transition.com.