Stormigt väder påverkade elpriset mer än saudisk drönarattack

Bild: Bixia.

Oljepriset steg med 20 procent som en effekt av att flera saudiska oljefält blivit beskjutna under den gånga helgen.Det är den största enskilda oljeprisrörelsen på 30 år, men än så länge har det inte fått någon större effekt på elprismarknaden, skriver Elbolaget Bixia. 

Riklig mängd nederbörd i samband med intensiva lågtryck pressar elpriset de närmaste månaderna mer än stigande oljepriser. Dessutom pressade söndagens kraftiga blåst ner elpriset till 23 öre per kWh, enligt Bixia.  

–  Söndagens starka vindar gjorde att Sverige nådde en vindkraftsproduktion på cirka 115 GWh, vilket var 38 procent av den totala förbrukningen under dygnet, säger Matina Rosenberg, analytiker och meteorolog på Bixia. 

Historiskt har vi haft högre vindkraftsproduktion än under söndagsdygnet, men ju längre in i hösten vi kliver desto fler intensiva lågtryck kan vi räkna med enligt Bixia. 

– Fler lågtryck i kombination med fler vindkraftverk gör att vi med stor sannolikhet kommer sätta nya vindkraftsproduktionsrekord, säger Matina Rosenberg. 

Den installerade vindkraften ökar kraftfullt i Sverige och Norden. Vindkraften står nu i Sverige för 14 procent av den svenska elanvändningen. Andelen förväntas öka till drygt 25 procent redan år 2022 enligt Svensk Vindenergi.

Oljepriset upp 20 procent
Under måndagsmorgonen steg oljepriset med 20 procent till följd av att flera saudiska oljefält blivit beskjutna under en drönarattack i helgen. Det är den största enskilda rörelsen på 30 år. Över hälften av den saudiska oljeproduktionen är drabbat och reparationsarbetet antas pågå i flera veckor. 

–  I morse hade oljepriset på råvarubörsen stigit upp till fem dollar per fat från stängningen i fredags. Men än så länge har det endast haft en svag effekt på elprismarknaden i Norden. Det som påverkar de närmaste kvartalens utveckling på elprisbörsen NordPool är snarare de välfyllda vattenmagasinen som har en prispressande effekt, säger Matina Rosenberg.