Svenska Kraftnät: "Är som helt nya städer"

Åserud, Lise: Datahallar slukar stora mängder energi. "Är ju som helt nya städer", säger Tobias Edfast på Svenska Kraftnät.
Susanne Lindholm / TT: Facebooks serverhall i Luleå. Arkivbild.
Susanne Lindholm/TT: Facebooks serverhall i Luleå. Arkivbild.

Grön billig el gör Sverige till en attraktiv etableringsplats för amerikanska It-jättar. Men en förutsättning är att det finns kapacitet nog att leverera tillräckligt stora mängder.

Anläggningarna förbrukar stora mängder energi och i Mälardalen var nätet på bristningsgränsen redan innan Amazon och batteribolaget Northvolt slog sig ned.

Det var ju ganska så plötsligt som den här typen av verksamhet kom till oss, och vårt system klarar ju inte det på samma sätt som man klarar det norrut, säger Eva Lilja, näringslivsdirektör vid Västerås stad.

Ett uppvaknande

Strömförsörjningen har nu blivit en allt akutare fråga. En upprustning väntas 2020, men effekterna av den kommer inte att visa sig förrän om flera år.

Så som det ser ut i dag klarar vi den naturliga expansionen, säger Lilja.

Vi klarar dock inte en etablering av Amazons karaktär i närtid.

Tobias Edfast, kraftsystemanalytiker på Svenska Kraftnät säger att de senaste två årens stora ansökningar om industrietableringar inneburit lite av ett uppvaknande.

Efter en tid av endast marginella förbrukningsökningar väntas nu en helt annan nivå av efterfrågan samtidigt som produktionsanläggningar för kärnkraft och annan värmekraft läggs ned.

En utbyggnad av stamnätet pågår, men den tros inte vara helt klar förrän i slutet av 2030-talet.

Med de beviljade ansökningar vi har i dag så kommer vi att klara det. Men kommer de att öka ännu mer så kan man lokalt få en effekt där vi inte kan godkänna ett högre uttag innan vi har våra investeringar på plats, säger Edfast.

Och de investeringarna tar mellan 10 och 15 år.

It-bolagens investeringar tas i de flesta fall emot med öppna armar. Men i Gävleborg har Microsofts planerade datahallar väckt en oro.

Politikernas beslut att sälja mark till it-jätten har överklagats av privatpersoner och ärendet ligger nu hos förvaltningsrätten – just på grund av elfrågan.

Man tror att Microsoft kommer att ta all el och undrar om det kommer att finnas någon kvar efter etableringen, säger Sam Cole på Invest Gävleborg.

Men självklart kommer det att finnas det och vi har låtit Vattenfall få berätta att elpriset i området inte kommer att påverkas.

Även utmaningar i norr

Edfast på Svenska Kraftnät bekräftar att utmaningarna är som störst i de södra delarna och framför allt i Stockholm, Västerås, Uppsala och Malmö.

Däremot, menar han, kan även samhällen norr om Dalälven få problem om investeringarna i datahallar fortsätter i samma takt.

I stort klarar man sig eftersom det finns så otroligt mycket produktion i form av vattenkraft. Men lokalt kan man få utmaningar även där eftersom vi ser att den här typen av etableringar också drar med sig andra företag.

Vi har en bra elstruktur, det har vi. Men det här är ju som helt nya städer egentligen som vill slå sig ned.