1,5 miljoner pund till brittiska innovatörer inom havsbaserad vindkraft

Arkivbild.

Ett gemensamt finansierat treårsavtal mellan Vattenfall och Offshore Renewable Energy (ORE) Catapult, Storbritanniens ledande tekniska innovations- och forskningscenter för havsbaserad vindkraft ska ge branschens innovatörer och leverantörer möjlighet att testa och demonstrera teknik under verkliga förhållanden vid Vattenfalls banbrytande European Offshore Wind Deployment Centre (EOWDC) utanför Aberdeen i Skottland, en anläggning värd 300 miljoner pund.

Brittiska innovatörer får en chans att testa och visa upp sina produkter och tjänster för den havsbaserade vindkraftsmarknaden vid ett av världens mest avancerade fossilfria energiprojekt.

Det nya programmet på 1,5 miljoner pund söker innovatörer vars teknik kan lösa en del av branschens nuvarande svårigheter inom drift- och underhållsområdet, till exempel i fråga om vingreparationer och framkantserosion, robotik och autonoma system samt övervakning och inspektion av fjärrkabelnät. Utvalda företag får möjligheten att visa upp sin teknik vid EOWDC och blir de framgångsrika där kan de säkra en väg till marknaden för sina innovationer. 

Programmet fördjupar det samarbete mellan Vattenfall och ORE Catapult som meddelades redan i juni 2018 i syfte att stödja användningen av ny teknik vid EOWDC.

Så här säger Danielle Lane, Vattenfalls landschef i Storbritannien:

– Det är genom innovation som bevisat sitt värde i de stormiga vattnen utanför Aberdeenshires kust som den havsbaserade vindkraftbranschen på ett avgörande sätt kan bidra till att nå noll nettoutsläpp av koldioxid fram till 2050. Detta program värt 1,5 miljoner pund som Vattenfall och ORE Catapult avtalat om gör det möjligt för duktiga innovatörer från hela Storbritannien att testa sina nytänkande produkter i bästa tänkbara miljö – den verkliga världen. Det blir dessutom enklare att omsätta innovation till kommersiella möjligheter när det politiska ramverket har en positiv inriktning. Det är därför Offshore Wind Sector Deal, ett avtal mellan branschen och brittiska regeringen, är så viktigt för att säkerställa den långsiktiga potentialen hos den innovation som kommer att testas vid EOWDC.

Chris Hill, Operational Performance Director vid ORE Catapult, tillägger:

– Detta nya program för 1,5 miljarder pund som vi bedriver med Vattenfall och EOWDC ger brittiska innovatörer möjlighet att samarbeta med både ORE Catapult och Vattenfall för att få ut sin nya teknik på marknaden genom testning i en kontrollerad men verklig miljö.

– För mindre innovatörer är det ofta mycket svårt att testa, demonstrera och validera sin teknik i verkligheten, och den här investeringen bör därför ge brittiska företag ett viktigt försprång när det gäller att utveckla teknik och tjänster för de många kommande havsbaserade vindprojekten och samtidigt hjälpa den brittiska regeringen att nå sitt mål att minst en tredjedel av Storbritanniens el senast 2030 ska komma från havsbaserad vindkraft.

Fakta

EOWDC är en anläggning på 93,2 MW värd 300 miljoner pund avsedd för testning och demonstration av havsbaserad vindkraft, och här finns elva av världens kraftigaste och mest innovativa vindkraftverk. Varje år minskar de koldioxidutsläppen med i genomsnitt 134 000 ton och producerar också el motsvarande behovet hos 80 000 brittiska hushåll, 70 % av Aberdeens centralort.