Rödsand 2 snurrar igång

Foto: Eon
Invigningen av Rödsand 2 ägde rum till havs. Foto: Eon
Danmarks energi- och miljöminister Lykke Friis förrättar invigningen tillsammans med Lollands borgmästare Stig Vestergaard. Foto: Eon

Med Rödsand 2 har Danmark fått ytterligare en vindkraftpark. Idag invigdes anläggningen av Danmarks energi- och miljöminister, Lykke Friis, och Lollands borgmästare Stig Vestergaard.

Den danska vindkraftparken Rödsand 2 består av 90 vindkraftverk med en samlad effekt på 207 megawatt, vilket innebär att parken kan producera omkring 800 miljoner kilowattimmar per år. Det motsvarar hushållsel till cirka 200 000 hushåll.

Rödsand 2 ska enligt Eon ersätta bland annat kolkraft och därmed minska utsläppen av koldioxid med omkring 700 000 ton per år i det nordiska elsystemet. Rödsand 2 har byggts mellan Nysted Havmöllepark, Gedser och Rödby i södra Danmark på ett 34 kvadratkilometer stort område. Betongfundamenten, som producerades i Polen, bogserades på pråmar direkt till byggplatsen ute i havet.

Siemens har levererat vindkraftverken, som står i fem rader med 18 vindkraftverk per rad. Varje turbin väger 242 ton och fundamentet väger 1 900 ton. Vindkraftverken är 115 meter höga och roterbladen har en diameter på 93 meter.

Den första turbinen var på plats i mitten på mars 2010. De förberedande kabelarbetena startade redan för två år sedan, och det första fundamentet lades i början av 2009.