Försvaret backar om vindkraft

Foto: Morguefile

Försvarsmaktens generella nej till alla nybyggen av vindkraftverk inom en fyra mils radie från militära flygfält tas nu bort. I sin utredning som nu presenteras har försvaret preciserat avgränsningarna för varje enskilt flygfält. Det ska nu istället ska ligga till grund för försvarsmaktens inställning till nyetableringar av vindkraftverk. Det rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– Vi har gjort en djupare analys och vi är väldigt tydliga med vilka stoppområden vi vill ha till våra flottiljflygplatser och övningsflygplatser. Men generellt är områdena mindre i utsträckning än 40 kilometer, säger överste löjtnant Carl-Johan Edström till Ekot.

Vissa områden kommer även i fortsättningen ha kvar en stoppzon motsvarande en 4 mils radie, där försvaret  även fortsättningsvis kommer att säga nej till vindkraft. Det är Malmen i Linköping, Såtenäs och Vidsel- och Jokkmokksbasen i Norrbotten.

Försvaret har nu också klargjort vad som händer med de vindkraftsverk som redan byggts inom stoppområdena. – Det finns vindkraftverk som byggts enligt korrekt process, och de kommer vi inte kräva att de ska rivas, säger överste löjtnant Carl-Johan Edström.

Svensk Vindenergi är fortsatt kritisk till Försvarsmaktens stopp för vindkraft Vi konstaterar att Försvarsmakten gått ifrån 40 km radien och i stället anpassat stoppområdena efter de olika flygfältens uppgifter, vilket är positivt i förhållande till beskedet i somras. Men för att se effekterna för hela vindkraftbranschen måste vi göra en konkret analys, säger Annika Helker Lundström, vd Svensk Vindenergi i ett pressmeddelande.