USA:s första offshore-park nära full finansiering

Foto: Siemens

Nstar har skrivit under kontrakt på att köpa 129 megawatt kapacitet av Cape Wind Associates havsbaserade vindpark, skriver Businessweek. Kontraktet innebär att Cape Wind har fått investerare bakom 77,5 procent av den planerade parken på 468 megawatt. Tillräckligt för att söka finansiering.

Nstars underskrift kan vara slutet på en projektplanering som har varat i ett decennium, och början på realiseringen av USA:s första havsbaserade vindkraftpark. Senaste kontraktet skrevs år 2010, då National Grid Plc lovade att köpa 234 megawatt.

- Vi tror att dessa två kontrakt är tillräckligt för att leda till en finansiering. Vi kommer att fortsätta att leta efter köpare av det återstår, sade Mark Rodgers, talesman för Cape Wind, till Businessweek.

Blir projektet av, vilket verkar allt mer troligt, kommer 130 Siemens-turbiner att byggas i Nantucketsundet. Det har bildats en förening för bevarandet av sundet. De menar att havsbaserad vindkraft är för dyr.

- Skattebetalare kommer inte att stå passiva när såna här kontrakt upprättas mellan guvernören, Nstar, National Grid och Cape Wind. Det finns annan grön energi tillgänglig för en bråkdel av kostnaden, sade Audra Parker, vd för Alliance to Protect Nantucket Sound.