ABB tar hem amerikansk order

Foto: ABB

ABB har tagit hem en order värd runt 50 miljoner dollar från Electric Transmission Texas (ETT) avseende leverans av elektrisk utrustning som ska öka tillförlitligheten, stärka och underlätta integrering av vindkraft i elnätet.

Projektet är en del av Competitive Renewable Energy Zones (CREZ) och är planerat att vara avslutat 2013. CREZ-initiativet kommer att öka andelen förnybar energi i Texas med upp till 18 gigawatt, vilket gör det till ett av världens största landbaserade vindinitiativ.

ABB ska designa, leverera, installera och driftsätta fyra SVC-enheter vid två anläggningar.

Det är ABB:s FACTS-enhet i Västerås som tagit hem ordern och från ABB i Ludvika levereras kondensatorer och tyristorventiler, kylsystemet kommer från ABB i Landskrona och kontrollsystem från ABB i Västerås.

- ABB har en tung meritlista vad gäller leverans av miljövänliga SVC-lösningar runt om i världen och vi har en stor installerad bas i USA, säger Martin Gross, chef för ABB:s division Power Systems i Sverige. Vi är glada att få bidra till integreringen av ren vindkraft till elnätet och hjälpa till att öka nättillförlitligheten i regionen.

ETT är ett joint venture mellan dotterbolag till American Electric Power (AEP) och MidAmerican Energy Holdings Company. ETT äger och driver kraftnät inom Electric Reliability Council of Texas och främst i och runt de regioner som betjänas av AEP Texas Central Company och AEP Texas North Company.