Snart 141 gigawatt el från vindkraft

Foto: Kim Hansen

Sammanlagt över 141 gigawatt elektricitet från vindkraftparker till havs har byggts, byggs just nu och kommer att byggas i Europa. Tillräckligt för att försörja 130 miljoner medelstora hushåll inom EU. Detta innebär 35 gånger mer kapacitet än de 4 gigawatt som är byggda idag och skulle utgöra 13,1 procent av Europas totala elektriska produktion.

Siffrorna kommer från EWEA, European Wind Energy Association, som har analyserat alla vindkraftprojekt i 17 av EU:s medlemsländer, med fokus på nordvästra Europa. Nya offshore-vindkraftparker är förnuvarande under uppbyggnad i Storbritanneien, Tyskland och Belgien. - Det finns ett stort utvecklingsintresse för offshore-vindkraft i Europa, säger Arthouros Zervos, EWEA:s ordförande i ett pressmeddelande.

169 000 jobb förväntas att skapas av vindkraftprojektet i Europa fram till år 2020, upp till 300 000 nya jobb fram till år 2030.

Rapporten varnar dock för att om målen ska uppnås måste det tillkomma tiäärckligt med finansiering från investerare. Det är även av yttersta vikt att det det investeras i och byggs kraftnät i Nordsjön och Baltiska havet. Det finns även en risk för att industrin framöver kan komma att lida av kabelbrist, något som man måste ta itu med snabbt.