General Electric får första ordern i Kroatien

1.85–82.5 vindturbin på 1,5 megawatt från GE. Foto: General Electric

Den amerikanska vindturbintillverkaren General Electric har erhållit företagets första order på 12 vindkraftverk i Kroatien. Projektet, som har en volym på 34 megawatt installeras nära staden Dubrovnik.

Dessa 12 vindkraftverk av typ G 2,85–103 har designats av österrikiska RP Global. Företaget har utveckling av vindkraftparker som specialitet.  Ordern omfattar även ett femårigt drift- och underhållskontrakt. Projektet genomförs i samarbete med kroatiska företaget Adria Wind Power, meddelade GE den 17 november.

Det har varit ett fantastiskt kvartal för GE, inte minst på hemmaplan. Den slutsatsen kan man dra utifrån de nyligen publicerade från American Wind Energy Association (AWEA), som visar att enbart under årets tredje kvartal installerade GE turbiner för 419 megawatt i USA.

Vindturbinerna var spridda över fem projekt i fyra delstater, det största projektet var en 288 megawatt projekt i Miami bestående av 156 GE turbiner på 1,85 megawatt.

GE har enorm stark ställning på den amerikanska vindkraftsmarknaden. Av de 1 254 megawatt som har installerats hittills i år i USA, står GE för 1 222,8 megawatt. Det är förvisso en dominerande ställning inom en kort tidsperiod.

Källa: Ritzaus Finans