Vattenfall inviger Stor-Rotliden

Foto: Magnus Samuelsson

Nu är vindkraftparken Stor-Rotliden, strax norr om Fredrika i Åsele kommun, klar. De 40 vindkraftverken beräknas producera 240 GWh om året, vilket motsvarar hushållsel till 50 000 hem.

Fram till 2015 planerar Vattenfall att investera 26 miljarder kronor i nya vindkraftparker. Stor-Rotliden har kostat 1,5 miljarder kronor att bygga.

– Med Stor-Rotliden, som är Vattenfalls största vindkraftpark på land, fortsätter vi att öka andelen förnybar elproduktion. Vindkraft är ett prioriterat område för Vattenfall och fram till 2015 ska företaget investera 26 miljarder kronor i vindkraft, sade Øystein Løseth, vd och koncernchef för Vattenfall i samband med invigningen av Stor-Rotliden.

Näringsminister Maud Olofsson invigde vindkraftparken, som är Sveriges näst största på land. I full drift ger den el som motsvarar en tjugondel av den vindkraftsel som Vattenfall idag producerar.

Vattenfall är Sveriges största vindkraftproducent och äger flera vindkraftparker både på land och till havs i Sverige och övriga Europa. I september förra året invigdes Thanet, världens största havsbaserade vindkraftpark belägen utanför Storbritanniens sydöstra kust.

Tidigare i augusti i år, påbörjade Vattenfall driften av vindkraftparken Ormonde i Irländska Sjön. Vattenfall har också Östra Herrestad utanför Simrishamn. Vattenfall planerar för fler vindkraftparker till havs och nästa år börjar bygget av DanTysk i Nordsjön utanför Tyskland. Den är en investering på 10 miljarder kronor varav Vattenfall står för hälften.

Vattenfalls totala vindkraftstillgångar producerar cirka 3,7 TWh.