ABB och Vestas bygger mikronät i Kenya

Foto: ABB

ABB och Vestas har tecknat ett samarbetsavtal om att hjälpa samhällen på den afrikanska landsbygden få tillgång till prisvärd och miljövänlig el. Tillsammans ska de leverera teknik till mikronät utanför det fasta elnätet. Vestas initiativ ”Wind for Prosperity” är framtaget för att på kommersiell basis bygga hybridsystem lämpade för avlägsna områden med begränsad infrastruktur.

- Vi är stolta över att delta i utvecklingsprogrammet Wind for Prosperity. Vi vill hjälpa avlägsna samhällen att dra nytta av miljövänlig vindkraftsbaserad el och stabila elleveranser. ABB:s beprövade teknik för mikronät kommer att öka användningen av förnybar energi och samtidigt sänka kostnaderna för fossilt bränsle och säkerställa en elkvalitet på nivå med nationella elnätet, säger Claudio Facchin, chef för ABB:s division Power Systems, i ett pressmeddelande.

Programmet är just nu fokuserat på Kenyas landsbygd där 200 000 invånare i 13 samhällen ska få tillgång till programmet.

- Samarbetet mellan Vestas och ABB inom Wind for Prosperity är ett betydande steg framåt för att förverkliga vår vision. Avtalet vi presenterade idag förenar företagens tekniska expertis för att bygga en lösning för exakt den typen av hybridsystem med vindkraft och diesel som Wind for Prosperity siktar på för att tillhandahålla tillförlitlig el till samhällen utanför elnätet, säger Morten Albæk, Senior Vice President för Vestas Group, i ett pressmeddelande.