Siemens möter ny trend på marknaden

Foto: Siemens

Ett ökande antal landbaserade vindkraftparker i Europa kommer att anläggas i områden med måttliga till svaga vindar. För att svara på denna trend lanserar Siemens en ny turbin med en generatoreffekt på 3.3 megawatt och en rotordiameter på 130 meter, speciellt utvecklad för dessa vindförhållanden. I början av 2017 kommer de första turbinerna av typen SWT-3.3-130 att vara tillgängliga för leverans.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda en attraktiv lösning för platser med låg vindhastighet, som kommer att sätta nya standarder för ekonomi, energiproduktion och tillförlitlighet, säger Morten Pilgaard Rasmussen, chef för forskning och utveckling på Siemens Wind Power.

Skillnaden mot tidigare direktdrivna turbiner är att huvudkomponenterna i den nya turbinen har utvecklats ytterligare: den direktdrivna generatorn har ännu starkare permanentmagneter för ökad produktion, och designen av maskinhuset och andra viktiga komponenter har anpassats för den 130 meter stora rotorn. Rotorbladen på 63 meter är specialdesignade för att minska belastningen på maskinhuset och tornet under turbulenta vindförhållanden genom att vingtippen på rotorbladet dämpar och absorberar högt vindtryck. En annan nyhet är det nyutvecklade kylsystemet som är integrerat i maskinhuset och ger optimal kylning av generator och andra elektriska komponenter. Den omarbetade tekniken och rotorn på 130 meter ger en ökad årlig energiproduktionen med cirka 17 till 20 procent jämfört med tidigare modeller från Siemens D3-produktplattform.