Sista turbinen installerad i vindkraftparken Ormonde

Foto: Vattenfall

Vattenfall har slutfört installationen av det sista kraftverket i vindkraftparken Ormonde i havet utanför nordvästra Englands kust.

Det sista kraftverket, nummer 30 i ordningen, vid Ormonde Offshore Wind Farm, installerades i och med att den sista rotorn lyftes på plats av fartyget SeaJack, fyra månader efter att det första kraftverket ställts på plats. Vindkraftparken beräknas börja producera el senare i höst.

Ormondes 30 vindkraftverk har en total installerad kapacitet på 150 MW. Parken kan producera tillräckligt med elektricitet per år för att försörja motsvarande 100 000 brittiska hushåll.

– Ormonde blir nu färdigt inte långt efter den nyligen färdigställda Thanet Offshore Wind Farm, som fortfarande är världens största aktiva havsbaserade vindkraftpark, säger Ole Bigum Nielsen, Vattenfalls chef för utvecklingen av havsbaserad vindkraft i Storbritannien.

– Vattenfalls Ormonde Offshore Wind Farm är den första kommersiella och dessutom den mest omfattande anläggningen där en fyrbent stålstomme kombineras med REpowers 5M-turbin, världens största kommersiellt tillgängliga vindkraftsturbin för marint bruk. Ormonde Offshore Wind Farm är därför en försmak av framtiden när nu den brittiska sektorn för havsbaserad vindkraft verkligen lägger i en överväxel för att börja utnyttja denna enorma potential, säger Ole Bigum Nielsen.

Havsvindkraftparken Ormonde började byggas 2010.